Frist for dekkskifte: Når må du bytte til vinter- og sommerdekk?

Å overholde fristen for dekkskifte er viktig for både trafikksikkerhet og for å unngå bøter. I Norge er det klare regler for når du må bytte mellom sommer- og vinterdekk, og disse reglene varierer avhengig av værforhold og geografisk beliggenhet. Her er en oversikt over hva du må vite om dekkskiftefrister.

 

Når er fristen for å skifte til vinterdekk?

I Norge er det krav om at du skal ha dekk som er tilpasset vinterføre når føret krever det. Vinterdekkene, enten piggdekk eller piggfrie dekk, må settes på bilen når det er snø, is eller glatte veier. Piggdekk kan brukes fra 1. november til første mandag etter 2. påskedag i Sør-Norge, mens i Nord-Norge er perioden fra 16. oktober til 1. mai. Disse fristene gjelder som hovedregel, men du kan bruke piggdekk utenom disse periodene hvis det er vinterlige forhold på veiene.

For piggfrie vinterdekk finnes det ingen lovpålagte datoer, men det er likevel anbefalt å sette på disse når vinterværet nærmer seg. Husk at dekk med tilstrekkelig grep på snø og is er avgjørende for sikkerheten din på veien.

 

Når er fristen for å skifte til sommerdekk?

Når vinteren er over, er det viktig å bytte tilbake til sommerdekk for å sikre best mulig veigrep og kjøreegenskaper på tørre og våte veier. Fristen for å ta av piggdekk er første mandag etter 2. påskedag i Sør-Norge og 1. mai i Nord-Norge. Unntak kan gjøres dersom det fortsatt er vinterlige forhold på veiene, men det er viktig å følge med på været og planlegge dekkskiftet deretter.

Sommerdekk gir bedre ytelse når temperaturen er over 7°C, så vent med å skifte til vinteren har sluppet taket. Sommerdekk har en gummiblanding som er optimalisert for varme temperaturer, og gir derfor bedre grep, kortere bremselengde og lavere rullemotstand i forhold til vinterdekk.

 

Hva skjer hvis du ikke overholder fristen?

Hvis du kjører med piggdekk utenom tillatte perioder uten at værforholdene tilsier at det er nødvendig, risikerer du bøter. I tillegg kan feil dekk for sesongen påvirke forsikringsdekningen ved en eventuell ulykke. Derfor er det viktig å følge reglene og være oppmerksom på føret, slik at du både oppfyller lovens krav og sørger for din egen og andres sikkerhet.

 

Tips for trygt dekkskifte

    •    Sjekk mønsterdybden: For vinterdekk er minimum mønsterdybde 3 mm, mens sommerdekk må ha minst 1,6 mm. Det anbefales å bytte dekk når mønsterdybden er mindre enn 4 mm for vinterdekk og 3 mm for sommerdekk for optimal sikkerhet.
    •    Planlegg dekkskiftet i god tid: Mange verksteder blir fort fulle når fristen for dekkskifte nærmer seg. Bestill time tidlig for å unngå stress.
    •    Vær oppmerksom på værmeldingen: Følg med på værforholdene, spesielt på våren og høsten, og skift dekk når føret tilsier det. Unngå å vente til siste liten.

 

Oppsummering

Fristene for å skifte dekk er klare: Piggdekk må av senest første mandag etter 2. påskedag i Sør-Norge og 1. mai i Nord-Norge. Vinterdekk skal på når det er vinterføre, og sommerdekk bør byttes på når temperaturen er stabilt over 7°C. Ved å overholde dekkskiftefristene, unngår du bøter, øker sikkerheten, og sørger for at bilen din er tilpasset de aktuelle værforholdene.

Nettbutikk
0
Kontakt oss
Skroll til toppen