Tips & Råd

Tips & Råd

HVA ER FORSKJELLEN PÅ NORDISK PIGGFRIE VINTERDEKK OG EUROPEISKE PIGGFRIE VINTERDEKK?

Forskjellen mellom nordiske piggfrie vinterdekk og europeiske vinterdekk ligger hovedsakelig i deres konstruksjon og egenskaper tilpasset forskjellige klimatiske forhold. Her er noen nøkkelområder der de skiller seg:

 • Grepsytelse på snø og is: Nordiske piggfrie vinterdekk er spesielt utviklet for å takle ekstreme vinterforhold, som dyp snø og isete veier. De har et spesialisert mønsterdesign og en mykere gummiblanding som gir bedre trekkraft og grep på snø og is. Europeiske vinterdekk er også konstruert for vinterkjøring, men deres mønster og gummiblanding kan variere avhengig av region og produsent.
 • Slitasje og støy: Nordiske piggfrie vinterdekk har ofte et grovere mønster og kan derfor være mer støyende og ha høyere rullemotstand på tørr asfalt sammenlignet med europeiske vinterdekk. Europeiske vinterdekk er vanligvis utformet for å gi bedre kjøreegenskaper på tørre og våte veier.
 • Lovgivning og bruk: Bruken av piggfrie vinterdekk er vanligere i nordiske land på grunn av deres strenge vinterforhold. Disse dekkene bruker en spesiell gummiblanding som beholder fleksibiliteten selv ved ekstrem kulde. I europeiske land kan bruken av piggfrie vinterdekk være begrenset eller regulert av loven, og europeiske vinterdekk uten pigger er mer vanlige.

Det er viktig å merke seg at dekkets kvalitet, produsentens omdømme og individuelle dekkegenskaper også spiller en viktig rolle uavhengig av regionen de brukes i. Når du velger vinterdekk, er det viktig å vurdere de spesifikke kjøreforholdene du vil møte og velge et dekk som passer best til dine behov.

HVORDAN MAKSIMERE LEVETIDEN PÅ DEKKENE?

Her er noen tips for å sikre at du får mest mulig ut av investeringen din. Sjekk mønsterdybden på dekkene dine regelmessig og inspiser dem for tegn til slitasje eller skade.

 • Riktig lufttrykk: Hold dekkene på anbefalt lufttrykk for jevn slitasje, optimal ytelse og sikkerhet.
 • Regelmessig rotasjon: Roter dekkene dine i henhold til anbefalte intervaller for å fremme jevn slitasje og forlenge levetiden.
 • Hjuljustering: Regelmessige hjuljusteringer bevarer dekkenes levetid og forbedrer kjøreegenskapene.

Husk at kravene til mønsterdybden på sommerdekk er 1,6 mm og 3 mm på vinterdekk. Trenger du nye dekk? Ta kontakt med oss så hjelper vi deg til å finne riktige dekk.

 

KJØRER DU MED GAMLE ELLER SLITTE DEKK?

 • Sikkerhetsrisiko: Slitte dekk har dårlig veigrep og bremseevne, spesielt på våte eller glatte veier. De utgjør også en større risiko for vannplaning.
 • Redusert drivstoffeffektivitet: Slitte dekk kan øke rullemotstanden og føre til økte drivstoffkostnader og unødvendig høye utslipp av klimagasser.
 • Sprekker i dekkene: Dekk kan tørke ut over tid på grunn av eksponering for sol og varme. Dette kan øke risikoen for sprekker og redusert grep. Det er viktig å inspisere og bytte ut uttørkede dekk for å opprettholde ytelse og sikkerhet.

 

FYLLING AV DEKK MED OKSYGEN VS NITROGEN

Debatten mellom oksygen og nitrogen for dekkfylling har vedvart i bilbransjen. Her er et informert perspektiv:

Oksygen (Standard atmosfærisk luft): Består av omtrent 78% nitrogen, 21% oksygen og 1% andre sporstoffer; Bredt tilgjengelig og vanligvis gratis eller kostnadseffektiv; Dekk kan oppleve raskere trykktap på grunn av oksygenets permeabilitet. Fuktinnhold kan også bidra til intern slitasje.

Nitrogen (Spesialisert valg): Varierer mellom 95% til 99% i renhet; Gir vedvarende dekktrykk, takket være de større nitrogenmolekylene, og redusert fuktighet sikrer forlenget dekklevetid; Tilgjengeligheten er mer begrenset, og det kan være en tilknyttet kostnad.

Anbefaling: For den generelle bilisten: Vanlig atmosfærisk luft er tilstrekkelig, men periodiske dekktrykkvurderinger er avgjørende. For den kresne entusiasten: Nitrogen gir betydelige fordeler i trykkonsistens og dekkets levetid. For optimale resultater, oppretthold høy nitrogen renhet.

Uansett ditt valg er det viktig å prioritere regelmessig vedlikehold av dekk for sikkerhet og ytelse. Kjør ansvarlig og hold deg informert.

 

 

3 GODE TIPS FØR DU STARTER BILFERIEN

 • Sjekk mønsterdybden: For å sikre godt veigrep og unngå farlige situasjoner på veiene må du forsikre deg om at dekkene har riktig mønsterdybde (minst 1,6 mm). Nedslitte dekk fører til dårlig veigrep, lang bremselengde på vått føre og dårligere svingegenskaper. På Biltema og Jula finner du mønsterdybde måler.
 • Kjør med riktig lufttrykk: Å kjøre med for lavt lufttrykk svekker dekkenes egenskaper, øker slitasjen på gummien og gir økt risiko for vannplaning. Lavt lufttrykk øker også rullemotstanden, som gjør at bilen bruker mer strøm/drivstoff. I håndboken finner du anbefalte lufttrykk for både fram- og bakdekk.
 • Kjør gjerne med støyreduserende dekk: Støyreduserende dekk kan halvere lyden fra dekkene innvendig i bilen og øke kjørekomforten betraktelig for både deg og passasjerene dine.
 
Nettbutikk
0
Kontakt oss
Skroll til toppen